Osnivanje privrednog društva isključivo online

U cilju poboljšanja poslovnog ambijenta, od 17. maja 2023. godine, prijava za osnivanje privrednih društava moraće se podnositi isključivo u elektronskoj formi Agenciji za privredne registre. Ova inicijativa je u skladu sa modernizacijom i digitalizacijom poslovanja, što će u krajnjoj instanci imati za rezultat smanjenje papirologije i ubrzavanja osnivanja privrednih društava.

Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, koji je izmenjen 2021. godine, nalaže Agenciji da prihvati isključivo elektronske prijave za osnivanje privrednih društava. Ovo predstavlja još jedan korak u usmeravanju celokupnog poslovanja ka e-upravi i digitalizaciji, sa ciljem pojednostavljivanja procedura za pokretanje biznisa, dok se istovremeno primenjuju mere protiv korupcije.

Od 17. maja, podnošenje prijave u papirnoj formi više neće biti moguće, što je sastavni deo nastojanja da se registarske procedure ubrzaju i olakšaju. Direktor Agencije za privredne registre, Milan Lučić, naglasio je značaj ovog novog elektronskog servisa, koji će pružiti brojne prednosti u odnosu na klasični način podnošenja prijava.

Promene podataka i dalje će se prijavljivati u Registru privrednih subjekata, u papirnoj formi, ali je direktor Agencije za privredne registre najavio da će i ovaj postupak biti uskoro digitalizovan, čim se stvore tehnički preduslovi.

Iako će možda, ove promene biti u početku otežavajuće za one koji su navikli da prijave podnose u papirnoj formi, smatramo da će se većina ljudi u privredi veoma lako navići na ove promene, baš kao što su i e-fakture i e-fiskalizacija postali deo naše svakodnevnice.

Nove mere unapređuju uslove za pokretanje biznisa, smanjuju troškove i vreme potrebno za osnivanje društva, kao i smanjuju vreme obrade zahteva od strane Agencije. Na taj način, efikasnost u poslovanju se značajno povećava, dok se nivo usluga za građane unapređuje i proširuje.

Naša knjigovodstvena agencija pruža usluge osnivanja privrednih društava, pa ukoliko vam je potrebna pomoć, obratite nam se ovde, a mi ćemo vam se veoma brzo obratiti sa ponudom.

Osnovna sredstva i fiskalna kasa
Osnovna sredstva i fiskalna kasa

Osnovna sredstva i fiskalna kasa Prilikom obavljanja prometa osnovnih sredstava, kao što je prodaja putničkog automobila fizičkom licu, često se postavlja pitanje da li je