Prelazak iz preduzetnika u DOO i prelazak iz DOO u preduzetnika

Kako vreme prolazi, tako i biznisi rastu, razvijaju se, a samim tim se i želje i ciljevi vlasnika biznisa menjaju. Najveći broj biznisa posluje u formi preduzetnika i društva sa ograničenom odgovornošću (DOO), pa je jedno od čestih pitanja klijenata: “Da li mogu da promenim oblik i pređem u preduzetnika/DOO?

Zašto bi neko želeo da promeni oblik?

Najčešći razlog za želju da se promeni forma u kojoj se posluje jeste činjenica sa rastom biznisa, poslovanje preduzetnika postaje znatno ozbiljnije i da ne žele svi da njihova privatna imovina jednog dana bude možda ugrožena ukoliko nešto u poslu krene po zlu, te da rizikuju da izgube svu imovinu, jer kao što je poznato, preduzetnik odgovara celokupnom svojom imovinom.

Prelaskom iz preduzetnika u DOO na ovaj način, preduzetnici bi mogli da izbegnu rizik da odgovaraju imovinom za obaveze koje u budućnosti nastanu za privredno društvo. Međutim, za obaveze koje su nastale dok je poslovao u formi preduzetnika, i dalje će odgovarati celokupnom svojom imovinom.

Prelazak iz preduzetnika u DOO

Prelazak DOO u preduzetnika

Iako je situacija da klijenti postave ovo pitanje, događa se i to, a razlog je uglavnom isti kod svih. Preduzetnici neuporedivo lakše mogu da izvuku novac iz poslovanja, za razliku od privrednih društava, pa ta činjenica mnogima koji su poslovanje započeli u formi DOO ne odgovara. 

Do želje za ovom vrstom promene najčešće dolazi kod onih koji se pre otvaranja nisu raspitali o različitim modelima poslovanja i njihovim osnovnim karakteristikama, pa bi naknadno želeli da isprave greške koje su napravili.

Samo jedno od toga je moguće

Međutim, samo jedno je moguće. To je prelazak iz preduzetnika u DOO. Sa druge strane, prelazak DOO u preduzetnika nije moguć, te samim tim, jednom doneta odluka da se posluje u formi DOO znači da za to pravno lice više nema povratka i prelaska u poslovanje u formi preduzetnika.

Prilikom prelaska preduzetnika u DOO, preduzetnik prestaje da postoji, dok se osniva novo privredno društvo koje dobija novi PIB i matični broj, a u dokumentima ostaje zabeležba da je pravno lice sledbenik preduzetnika koji je nekada postojao. Ova informacija je dostupna na APR i svako koga to interesuje, može da proveri date informacije, prilikom podataka i za ugašenog preduzetnika, ali i novog privrednog društva.

Ovo je samo jedan od razloga zašto je od velike važnosti dobro se informisati pre registracije preduzetnika ili privrednog društva, i sagledati mogućnosti i obaveze koje navedeni izbori nose sa sobom, pa tek onda doneti odluku. Naša knjigovodstvena agencija može vam pomoći prilikom donošenja odluke o obliku organizovanja, ali i donošenju brojnih drugih odluka koje mogu biti od velikog uticaja na buduće poslovanje.

Konsultacije za preduzetnike i privredna društva, možete zakazati ovde.

Prihvatanje odbijene fakture (1)
Naknadno prihvatanje e-fakture

Naknadno prihvatanje e-fakture Od početka 2023. godine, elektronske fakture u Srbiji doživele su važnu promenu koja omogućava naknadno prihvatanje ranije odbijenih faktura. Ova opcija značajno