Agencija za privredne resurse

Počevši od 2. aprila 2024. godine, Agencija za privredne registre primenjivaće novi pristup registraciji promena u kapitalu, što će biti od suštinskog značaja za olakšavanje administrativnih procesa i unapređenje transparentnosti u poslovanju.

Ovim novim pravilom će se sve promene u kapitalu, bilo da je reč o povećanju ili smanjenju, evidentirati kao jedinstveni iznos kapitala nakon izvršene promene. Na primer, u slučaju da se u društvu sprovodi povećanje kapitala kroz više pojedinačnih uplata, registrovaće se samo jedan ukupan iznos koji će predstavljati zbir svih dosadašnjih i novih uplata. Ovo pravilo će biti isto tako primenjeno i u slučaju smanjenja kapitala, gde će se kao novi iznos kapitala upisati razlika između postojećeg kapitala i iznosa smanjenja.

Ove izmene će takođe obuhvatiti registraciju uloga članova, bez obzira da li su društva jednočlana ili višečlana, i odnosiće se i na novčane i nenovčane kapitale/uloge.

Agencija za privredne resurse

Napominjemo da će svi postojeći datumi uplata/unosa biti obrisani, a kao datum uplate/unosa biće registrovan datum donošenja rešenja kojim se sprovodi ova promena. Ovo je u skladu sa odredbom članova 147v, 300. i 323. Zakona o privrednim društvima, kojima je propisano da se osnovni kapital smatra povećanim, odnosno smanjenim, danom registracije u Registru privrednih subjekata, u skladu sa zakonom o registraciji.

Ova odluka Registrara privrednih subjekata doneta je u okviru njegove nadležnosti o bližem uređenju načina vođenja registra, uz saglasnost nadležnog Ministarstva privrede.

Ovim novim pravilom za registraciju promena u kapitalu, očekuje se povećanje transparentnosti i efikasnosti u vođenju poslovanja. Primenom ovih novih standarda, očekuje se da će se unaprediti kvalitet informacija dostupnih poslovnim subjektima, što će doprineti boljem upravljanju kapitalom i smanjenju administrativnog opterećenja.

U skladu sa zahtevima savremenog poslovnog okruženja, ova pravila su usmerena ka unapređenju poslovnih procesa i stvaranju povoljnijeg ambijenta za sve uključene u poslovne aktivnosti.

Izvor: APR

Pravo na preknjižavanje poreza u Srbiji
Pravo na preknjižavanje poreza u Srbiji

Pravo na preknjižavanje poreza u Srbiji U skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji Republike Srbije, članom 10, fizička i pravna lica imaju pravo da koriste višak ili

Ulaganje u investicioni fond
Ulaganja u alternativne fondove

Ulaganja u alternativne fondove Od 1. januara 2021. godine, uveden je novi poreski kredit koji obveznicima godišnjeg poreza na dohodak građana može pružiti mogućnost umanjenja svoje poreske obaveze. O čemu