Olakšice za preduzetnike paušalce

Vlada Srbije produžila je primenu ograničenja za povećanje porezne osnovice za paušalce na najviše 10% godišnje, i to do kraja 2025. godine. Ova mera je uvedena promenom Uredbe o paušalnom oporezivanju.

Irena Đorđević, na čelu Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u, istakla je da za mnoge od približno 120.000 paušalaca u Srbiji, ova promena predstavlja olakšanje za nastavak poslovanje, a takođe istakla da bi ukidanje ovog ograničenja moglo da dovode do toga da mnogi preduzetnici paušalci zatvore svoje paušalne radnje i pobegnu u sivu zonu.

Olakšice za preduzetnike paušalce

Dodatna novina u ovom jeste smanjenje osnovice za preduzetnike koji započinju svoje poslovanje, i to za značajnih 50%, dok je dosad bilo ograničeno na 20%. Takođe, važno je napomenuti da ograničenje od 10% rasta više neće važiti ukoliko preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto registrovanja, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.

Na ovaj način, Vlada Republike Srbije podstiče poslovanje preduzetnika u formi preduzetnika paušalca, a ukoliko želiš da saznaš da li je za tebe ovaj model najisplativiji i da li je možda neka druga opcija za tvoje poslovanje bolje rešenje, zakaži konsultacije ovde i pomoći ćemo ti sve dileme rešiš.