Oporezivanje čestih uplata na račun fizičkog lica

Lica koja često na svoj račun primaju novac od strane građana, mogli bi se neprijatno iznenaditi ukoliko u narednom periodu dobiju Rešenje Poreskog organa da su dužni da plate 20% porez na iznose koje su primili.

Ova situacija često se odnosi na one koji nemaju registrovano neprofitno udruženje. Poreski organi tumače da na ovaj način fizičko lice zapravo zarađuje novac ili, u slučaju manje učestalih uplata, da dobija poklone u novcu, što takođe podleže oporezivanju, ali po nižoj stopi.

Ovo može predstavljati neugodno iznenađenje za pojedince koji se bave dobrotvornim radom, bilo da se bave spašavanjem napuštenih životinja ili pružanjem pomoći ugroženim sugrađanima. Naime, poreski organi ne smatraju ove uplate donacijama ako su česte, već ih tretiraju kao prihod podložan oporezivanju. I čak ako nisu česte, poreznici ih i dalje ne klasifikuju kao donacije, već ih mogu smatrati poklonima i oporezovati ih na taj način.

Oporezivanje čestih uplata na račun fizičkog lica

U prvom scenariju, postojala bi obaveza plaćanja poreza od 20% na prihod, dok u drugom slučaju plaćate porez od 2,5% na primljeni novčani poklon koji prelazi određeni iznos.

Na sreću, poreznici ne mogu istovremeno naplaćivati oba poreza na jednu uplatu; biraju jedan od ova dva načina oporezivanja, ne oba istovremeno.

Fizička lica koja novac na račun dobijaju jer se bave humanitarnim radom, u ovoj situaciji bi trebala da otvore neprofitna udruženja, te da na taj način pravdaju novac koji stiže na njihov račun. Tada bi se svaka uplata tretirala kao donacija i ne bi bila predmet oporezivanja. U slučaju da bi to udruženje i pružalo i usluge i ostvarivalo prihode po nekom drugom osnovu, tada bi se oporezivala dobit ukoliko bi iznosila iznas 400.000din.

Trosak reprezentacije reklame i propagande
Trošak reprezentacije, reklame i propagande

Trošak reprezentacije, reklame i propagande U poslovanju, troškovi su neizbežni. Međutim, neki troškovi zahtevaju posebno razmatranje kako bi se pravilno knjižili i obračunavali. Dve ključne

Agencija za privredne resurse
Agencija za privredne resurse

Agencija za privredne resurse Počevši od 2. aprila 2024. godine, Agencija za privredne registre primenjivaće novi pristup registraciji promena u kapitalu, što će biti od

Šifra delatnosti
Šifra delatnosti

Šifra delatnosti Kada započnete proces osnivanje firme, bilo da je u pitanju preduzetnik ili privredno društvo, jedna od ključnih obaveza jeste registracija delatnosti. U ovom