Potpisivanje dokumenata sertifikatom u Cloudu

U nastojanju da unapredi i olakša proces podnošenja poreskih prijava, Poreska uprava Republike Srbije donosi dobru vest za sve poreske obveznike. U saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, sada je moguće potpisivati i podnositi elektronske obrasce poreskih prijava koristeći eID naloge na portalu eUprava ili mobilnu aplikaciju ConsentID i cloud certifikate.

Novi način podnošenja poreskih prijava

Ova inicijativa omogućava poreskim obveznicima još jednostavniji pristup procesu podnošenja poreskih prijava. Ono što je posebno važno jeste da ovaj metod ne zahteva korišćenje aplikacije „ePorezi“ i upotrebu Kvalifikovanog elektronskog sertifikata na pametnoj kartici ili USB tokenima.

Potpisivanje dokumenata sertifikatom u Cloudu

Cloud sertifikati - jednostavan izbor

Potpisivanje putem cloud certifikata sada je potpuno ravnopravno sa potpisivanjem poreskih prijava kvalifikovanim elektronskim sertifikatima na pametnoj kartici ili USB tokenima. Ova fleksibilnost pruža korisnicima portala ePorezi mogućnost da biraju između ova dva načina potpisivanja i podnošenja poreskih prijava.

Očuvanje postojećih opcija

Važno je sapomenuti da postojeće opcije, kao što je korišćenje aplikacije „ePorezi“ i Kvalifikovanog elektronskog sertifikata, ostaju na raspolaganju korisnicima koji preferiraju ovu metodu. Takođe, sistem ovlašćenja za korišćenje elektronskih servisa na portalu ePorezi nastavlja funkcioništi kao i do sada.

Zaključak

Nova mogućnost potpisivanja i podnošenja poreskih prijava pruža korisnicima veću fleksibilnost i jednostavnost u ispunjavanju poreskih obaveza. Poreska uprava Republike Srbije nastavlja sa unapređenjem elektronskih usluga, čineći procese transparentnijim i pristupačnijim za sve obveznike.

Izvor: Poreska uprava

Untitled design 2024 03 04T093110.694
Godišnji porez na dohodak građana 2024

Godišnji porez na dohodak građana 2024 15. maj je rok za predaju poreske prijave PP GPDG, kojom se utvrđuje godišnji porez na dohodak građana, a Vlada RS objavila je, koji

Kupovina prvog stana
Kupovina prvog stana

Šta se smatra kupovinom prvog stana? Kupovinom prvog stana se smatra kupovina stambenog prostora od strane punoletnog fizičkog lica na teritoriji Republike Srbije. Ova akvizicija može biti u obliku individualnog