Šifra delatnosti

Kada započnete proces osnivanje firme, bilo da je u pitanju preduzetnik ili privredno društvo, jedna od ključnih obaveza jeste registracija delatnosti. U ovom članku istražićemo šta tačno podrazumeva pretežna delatnost, kako se određuje, i zašto je važno pridržavati se zakonskih regulativa.

Šta je pretežna delatnost?

Pretežna delatnost, poznata i kao šifra delatnosit, predstavlja osnovnu aktivnost kojom će se vaša firma baviti i od koje će najviše prihoda ostvarivati.

Pored pretežne delatnosti, postoji mogućnost obavljanja i sporednih delatnosti. Ove aktivnosti doprinose raznovrsnosti poslovanja vašeg preduzeća i pružaju dodatnu fleksibilnost u odnosu na tržišne zahteve, ali ona koja je izabrana, ostaje kao jedina upisana u APR, i predstavlja osnovnu delatnost privrednog društva.

Šifra delatnosti

Kako odabrati pretežnu delatnost?

Prilikom odabira pretežne delatnosti, važno je analizirati tržište, konkurenciju i potrebe ciljne grupe.Naravno, pre svega ne sme se izgubiti iz vida da je šifra delatnosti ona od koje preduzetnik ili privredno društvo ostvaruje najviše prihoda.

Ograničenja i regulativa

Važno je imati na umu da postoje zakonska ograničenja i regulative koje mogu uticati na izbor delatnosti. Neke aktivnosti zahtevaju posebne dozvole ili licence, dok su druge možda zabranjene. Stoga je neophodno proučiti relevantnu regulativu pre donošenja konačne odluke i utvrditi da li je potrebno pribaviti posebne dozvole pre početka obavljanja određene delatnosti.

Proces registracije

Prilikom osnivanja firme, neophodno je registrovati pretežnu delatnost pri podnošenju prijave nadležnim institucijama. Ostale sporedne delatnosti nisu obavezne za registraciju, ali firma ima slobodu da ih obavlja u budućnosti.

Promena pretežne delatnosti

Promena šifre delatnosti, odnosno pretežne delatnosti je moguća, i sprovedi se u APR. Proces je veoma jednostavan i ne predstavlja problem da se sprovede onda kada se potreba za tim stvori.

Kada je šifra delatnosti veoma bitna?

Za preduzetnike paušalce je šifra delatnosti veoma važna, iz razloga što pojedine delatnosti nisu dozvoljene za paušalce, tako da bi lica koja planiraju da obavljaju paušalnu delatnost, trebalo da provere da li imaju prava da tu delatnost obavljaju kao paušalno oporezovani ili bi morali da promene način oporezivanja.

Zaključak

Prilikom odabira šifre delatnosti, ključne su dve stvari. Prvo, utvrditi koja je to delatnost od koje se očekuje najviše ostvarenih prihoda, a sa druge strane, proveriti, da li je možda propisano ograničenje za obavljanje te delatnosti, u smislu, da li je potrebno pribaviti određene dozvole ili licence.

Ukoliko imate pitanja u vezi šifre delatnosti ili neka druga pitanja na koja želite da dobijete odgovore, zakažite konsultacije , a mi ćemo vam pomoći da sva vaša pitanja, dobiju odgovore.

Trosak reprezentacije reklame i propagande
Trošak reprezentacije, reklame i propagande

Trošak reprezentacije, reklame i propagande U poslovanju, troškovi su neizbežni. Međutim, neki troškovi zahtevaju posebno razmatranje kako bi se pravilno knjižili i obračunavali. Dve ključne grupe poslovnih rashoda koje zahtevaju

Agencija za privredne resurse
Agencija za privredne resurse

Agencija za privredne resurse Počevši od 2. aprila 2024. godine, Agencija za privredne registre primenjivaće novi pristup registraciji promena u kapitalu, što će biti od suštinskog značaja za olakšavanje administrativnih

Šifra delatnosti
Šifra delatnosti

Šifra delatnosti Kada započnete proces osnivanje firme, bilo da je u pitanju preduzetnik ili privredno društvo, jedna od ključnih obaveza jeste registracija delatnosti. U ovom članku istražićemo šta tačno podrazumeva