Šifra delatnosti

Kada započnete proces osnivanje firme, bilo da je u pitanju preduzetnik ili privredno društvo, jedna od ključnih obaveza jeste registracija delatnosti. U ovom članku istražićemo šta tačno podrazumeva pretežna delatnost, kako se određuje, i zašto je važno pridržavati se zakonskih regulativa.

Šta je pretežna delatnost?

Pretežna delatnost, poznata i kao šifra delatnosit, predstavlja osnovnu aktivnost kojom će se vaša firma baviti i od koje će najviše prihoda ostvarivati.

Pored pretežne delatnosti, postoji mogućnost obavljanja i sporednih delatnosti. Ove aktivnosti doprinose raznovrsnosti poslovanja vašeg preduzeća i pružaju dodatnu fleksibilnost u odnosu na tržišne zahteve, ali ona koja je izabrana, ostaje kao jedina upisana u APR, i predstavlja osnovnu delatnost privrednog društva.

Šifra delatnosti

Kako odabrati pretežnu delatnost?

Prilikom odabira pretežne delatnosti, važno je analizirati tržište, konkurenciju i potrebe ciljne grupe.Naravno, pre svega ne sme se izgubiti iz vida da je šifra delatnosti ona od koje preduzetnik ili privredno društvo ostvaruje najviše prihoda.

Ograničenja i regulativa

Važno je imati na umu da postoje zakonska ograničenja i regulative koje mogu uticati na izbor delatnosti. Neke aktivnosti zahtevaju posebne dozvole ili licence, dok su druge možda zabranjene. Stoga je neophodno proučiti relevantnu regulativu pre donošenja konačne odluke i utvrditi da li je potrebno pribaviti posebne dozvole pre početka obavljanja određene delatnosti.

Proces registracije

Prilikom osnivanja firme, neophodno je registrovati pretežnu delatnost pri podnošenju prijave nadležnim institucijama. Ostale sporedne delatnosti nisu obavezne za registraciju, ali firma ima slobodu da ih obavlja u budućnosti.

Promena pretežne delatnosti

Promena šifre delatnosti, odnosno pretežne delatnosti je moguća, i sprovedi se u APR. Proces je veoma jednostavan i ne predstavlja problem da se sprovede onda kada se potreba za tim stvori.

Kada je šifra delatnosti veoma bitna?

Za preduzetnike paušalce je šifra delatnosti veoma važna, iz razloga što pojedine delatnosti nisu dozvoljene za paušalce, tako da bi lica koja planiraju da obavljaju paušalnu delatnost, trebalo da provere da li imaju prava da tu delatnost obavljaju kao paušalno oporezovani ili bi morali da promene način oporezivanja.

Zaključak

Prilikom odabira šifre delatnosti, ključne su dve stvari. Prvo, utvrditi koja je to delatnost od koje se očekuje najviše ostvarenih prihoda, a sa druge strane, proveriti, da li je možda propisano ograničenje za obavljanje te delatnosti, u smislu, da li je potrebno pribaviti određene dozvole ili licence.

Ukoliko imate pitanja u vezi šifre delatnosti ili neka druga pitanja na koja želite da dobijete odgovore, zakažite konsultacije , a mi ćemo vam pomoći da sva vaša pitanja, dobiju odgovore.

Poreski tretman ishrane zaposlenih u menzi
Poreski tretman ishrane zaposlenih u menzi

Poreski tretman ishrane zaposlenih u menzi Jedno od čestih pitanja u poslovanju firmi koje pružaju ishranu zaposlenima u okviru svojih menzi je kako pravilno evidentirati promet i obračunati PDV. U

Rashodovanje robe koja ima rok trajanja
Rashodovanje robe koja ima rok trajanja

Rashodovanje robe koja ima rok trajanja Pri upravljanju robom sa rokom trajanja, preduzeća često nailaze na izazove vezane za obračun PDV-a. Važno je poznavati zakonske odredbe kako bi se izbeglo