Benefiti kvalitetnog knjigovođe

Svakom poslovnom subjektu, izuzev preduzetnika paušalca, knjigovođa je neophodan, a preduzetnici često greše u izboru adekvatnog knjigovođe, iz različitih razloga. Razlozi za to mogu biti jednostavno neznanje preduzetnika da proceni kvalitet knjigovođe, povoljna cena knjigovodstvenih usluga, ili eventualno blizina knjigovodstvene agencije sedištu firme. Razloga je dosta, a prethodno navedeni samo su neki od najčešćih.

U ovom tekstu bavićemo se benefitima koje preduzetnici i druga privredna društva mogu imati izborom kvalitetnog knjigovođe, uticajem takvog izbora na kvalitet poslovanja, uštede novca i drugih pozitivnih aspekata kvalitetnog knjigovodstva.

Ušteda vremena

Sasvim je logično da preduzetnici nemaju vremena da prate baš sve zakone, da poznaju sve rokove i imaju svest o svakoj poreskoj obavezi koju imaju. Knjigovođa kojem je stalo do svojih klijenata redovno će ih izveštavati o svim knjigovodstvenim i poreskim obavezama koje dolaze, a klijenti pritom neće biti u strahu da će nešto propustiti ukoliko ne odvoje vreme i na ove aspekte poslovanja.

Benefiti kvalitetnog knjigovođe

Smanjenje poreskih obaveza

Kvalitetan knjigovođa ume da iskoristi sve zakonske mogućnosti koje stoje na raspolaganju klijentima da na potpuno legalan način umanji poreske obaveze i na taj načun sačuva finansijska sredstva svojih klijenata, omogućavajući im da sredstva potroše u razvoj svog biznisa, i druge namene za koje ih klijent nameni, umesto za plaćanje poreskih obaveza koje zapravo nisu morale biti plaćene.

Nema kazni za neplaćene poreze

Posao, posao, posao… i odjednom kazna?! Preduzetnici usled obimnog posla i velike posvećenosti svom biznisu povremeno zaborave na svoje poreske obaveze. A da li bi se to desilo da je pored sebe imao knjigovođu koji svoje poreske obaveze proverava redovno i klijente obaveštava o obavezama koje je potrebno platiti?

Pomoć u razvoju biznisa

Knjigovođa i knjigovodstvene agencije sa velikim iskustvom, već su videli veliki broj uspešnih i onih manje uspešnih biznisa, poznato im je gde su klijenti grešili u razvoju i šta bi trebalo učiniti da se to spreči. Razgovor sa osobom i timom koji ima veliko znanje može pomoći u sprečavanju donošenja odluka koje mogu biti štetne po razvoj biznisa, pa su shodno tome, višestruke koristi koje klijenti imaju kada uz sebe imaju kvalitetan knjigovodsveni tim.

Kvalitetno knjigovodstvo

Nisu porezi jedina briga. Dobar knjigovođa drži papire svojih klijenata sređene, pa i klijenti mogu da budu sigurni u stanje svojih obaveza prema dobavljačima, bankama i drugim poveriocima, a takođe uvek mogu da provere koliko im pojedini kupci duguju, da li imaju određenu robu i proizvode na stanju, kakva su stanja na bankovnim računima i slično.

Fokus na razvoj biznisa

Kada su porezi, finansije i knjigovodstvo u redu, tada je i preduzetnicima lakše da se posvete razvoju svog biznisa, bez brige da u tim poljima nešto može da pođe po zlu.

Mreža kontakata

Knjigovođe imaju veliki broj klijenata iz različitih oblasti, a preduzetnici često tu činjenicu zanemaruju. Veoma je verovatno da knjigovođa može da iskoristi poznanstvo i poslovnu saradnju da spoji svoje klijente i omogući im da kroz zajedničko poslovanje unaprede svoje biznise.

Želiš da pokreneš biznis i potrebne su ti konsultacije? Saznaj više o našoj ponudi i zakaži konsultacije.

Kako pronaći kvalitetnog knjigovođu?

Donošenje ove odluke sigurno nije lak proces, posebno za ljude koji tek ulaze u biznis, i nemaju znanja o preduzetništvu, porezima, finansijama i knjigovodstvu. Jedan od najboljih načina je da se neko uveri u kvalitet knjigovođe i knjigovodstvene agencije tako što će poslušati šta kažu klijenti koji su radili il ii dalje rade sa njima. 

Na domaćem tržištu postoje veliki broj kvalitetnih knjigovođa i svako kome je stalo da sebi obezbedi takvog, to može i da učini, ali takvu odluku nikada ne sme prevashodno da zasniva na najnižoj ceni knjigovodstvenih usluga, blizini knjigovodstvene agencije poslovnom sedištu ili nekom drugom kriterijumu koji nije direktno vezan za kvalitet knjigovodstva. 

Danas živimo u vremenu u kojem vladaju internet i drugi veoma brzi sistemi komunikacije, te činjenica da je knjigovođa iz Novog Sada ili je knjigovođa iz Beograda ili bilo kog drugog mesta, ne sme da bude iznad kriterijuma zvanog kvalitetan knjigovođa.

Komunikacija

Kao jedna od najvažnijih kvalitativnih karakteristika koju bi knjigovođa trebalo da poseduje je komunikativnost, odnosno da sa klijentom ima dobar, poslovni odnos, da mu je na raspolaganju i da ima želju da ga uputi u pitanja koja klijenta interesuju, a bitna su za poslovanje. Naravno, ovo ne može da bude jednostrano, već mora da postoji obostrana želja za kvalitetnom saradnjom, kako bi obe strane bile zadovoljne i zajednički omogućile razvoj poslovanja, kako za samog klijenta, tako i za samog knjigovođu.

Ukoliko želiš da stekneš veliko znanje o preduzetnicima i poseduješ više informacija od 99% preduzetnika, poruči eBook “Saznaj sve o preduzetnicima