Prelazak iz preduzetnika u DOO i prelazak iz DOO u preduzetnika

Kako vreme prolazi, tako i biznisi rastu, razvijaju se, a samim tim se i želje i ciljevi vlasnika biznisa menjaju. Najveći broj biznisa posluje u formi preduzetnika i društva sa ograničenom odgovornošću (DOO), pa je jedno od čestih pitanja klijenata: “Da li mogu da promenim oblik i pređem u preduzetnika/DOO?

Zašto bi neko želeo da promeni oblik?

Najčešći razlog za želju da se promeni forma u kojoj se posluje jeste činjenica sa rastom biznisa, poslovanje preduzetnika postaje znatno ozbiljnije i da ne žele svi da njihova privatna imovina jednog dana bude možda ugrožena ukoliko nešto u poslu krene po zlu, te da rizikuju da izgube svu imovinu, jer kao što je poznato, preduzetnik odgovara celokupnom svojom imovinom.

Prelaskom iz preduzetnika u DOO na ovaj način, preduzetnici bi mogli da izbegnu rizik da odgovaraju imovinom za obaveze koje u budućnosti nastanu za privredno društvo. Međutim, za obaveze koje su nastale dok je poslovao u formi preduzetnika, i dalje će odgovarati celokupnom svojom imovinom.

Prelazak iz preduzetnika u DOO

Prelazak DOO u preduzetnika

Iako je situacija da klijenti postave ovo pitanje, događa se i to, a razlog je uglavnom isti kod svih. Preduzetnici neuporedivo lakše mogu da izvuku novac iz poslovanja, za razliku od privrednih društava, pa ta činjenica mnogima koji su poslovanje započeli u formi DOO ne odgovara. 

Do želje za ovom vrstom promene najčešće dolazi kod onih koji se pre otvaranja nisu raspitali o različitim modelima poslovanja i njihovim osnovnim karakteristikama, pa bi naknadno želeli da isprave greške koje su napravili.

Samo jedno od toga je moguće

Međutim, samo jedno je moguće. To je prelazak iz preduzetnika u DOO. Sa druge strane, prelazak DOO u preduzetnika nije moguć, te samim tim, jednom doneta odluka da se posluje u formi DOO znači da za to pravno lice više nema povratka i prelaska u poslovanje u formi preduzetnika.

Prilikom prelaska preduzetnika u DOO, preduzetnik prestaje da postoji, dok se osniva novo privredno društvo koje dobija novi PIB i matični broj, a u dokumentima ostaje zabeležba da je pravno lice sledbenik preduzetnika koji je nekada postojao. Ova informacija je dostupna na APR i svako koga to interesuje, može da proveri date informacije, prilikom podataka i za ugašenog preduzetnika, ali i novog privrednog društva.

Ovo je samo jedan od razloga zašto je od velike važnosti dobro se informisati pre registracije preduzetnika ili privrednog društva, i sagledati mogućnosti i obaveze koje navedeni izbori nose sa sobom, pa tek onda doneti odluku. Naša knjigovodstvena agencija može vam pomoći prilikom donošenja odluke o obliku organizovanja, ali i donošenju brojnih drugih odluka koje mogu biti od velikog uticaja na buduće poslovanje.

Konsultacije za preduzetnike i privredna društva, možete zakazati ovde.

Kada se izdaje faktura
Kada se izdaje faktura?

Kada se izdaje faktura? Veoma česta dilema preduzetnika koji tek započinju svoje poslovanje jeste pitanje da li se faktura izdaje pre ili nakon uplate kupca